BTÜ’ den Dünya Su Günü ve İklim Değişikliği Konferansı
Yazı Fontu

22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği, Kuraklık ve Doğal Afetler” konferansı Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan yerleşkesi, Turkuaz Salonda gerçekleştirildi. Ev sahipliğini BTÜ’nün yaptığı konferansa, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci ile çok sayıda bilim insanı ve bürokrat katıldı.


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, “Maraş depremlerinin sonrasında Adıyaman ve Şanlıurfa’da bir sel felaketi ile karşılaştık. Bugün de benzer şekilde su kıtlığı, kuraklık ve suyun kullanılmasıyla ilgili farkındalık oluşturmak üzere bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Bugün üniversitemizde düzenlenen bu etkinlik ile suyun önemine, iklim değişikliği tehdidindeki su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin korunmasının gerekliliğine, kuraklık ve sel felaketlerine dikkat çekmek istiyoruz. Bugünkü etkinliğimizi, ilimizdeki üç üniversite, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile beraber düzenliyoruz. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu önemli konferansın, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” ifadelerini kullandı.


Bursa Valisi Yakup Canbolat: Doğal Afetlerde Ciddi Bir Artış Var


Dünya Meteoroloji Örgütü’nün son 50 yılı kapsayan araştırmasına göre 1970’ten bu yana iklim koşullarından kaynaklanan afetlerin sayısının 5 kat arttığını ifade eden Bursa Valisi Yakup Canbolat, bu afetlerde 2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve en çok can kaybının kuraklık nedeniyle yaşandığını belirtti. “İnsan faaliyetleri nedeniyle ısınan dünyada, küresel iklimde meydana gelen değişiklikler günlük yaşamımızı hiç olmadığı şiddette etkilemeye devam etmektedir.” diye sözlerine devam eden Canbolat “İklim değişikliği, bugün olumsuz etkileriyle dünyada bir krize dönüşeceğini artık iyiden iyiye bizlere göstermeye başlamıştır. Şu bir gerçektir ki gereken önlemler iş birliği içinde alınmazsa ve doğaya yönelik tahribat bu hızla devam ederse, doğal felaket diye bahsedilen; fakat esasında insan faaliyetleri neticesinde meydana gelen sel, yangın vb. afet haberlerine önümüzdeki zamanlarda tanık olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Bursa’daki su rezervleri hakkında bilgiler de veren Vali Canbolat, Bursa’nın su ihtiyacının yüzde 85'i Nilüfer ve Doğancı barajlarından, yüzde 15'i de durağan kaynaklardan sağlandığına vurgu yaptı. Barajların yıllık su kapasitesine baktığımızda Nilüfer Barajı'nın 60 milyon, Doğancı Barajı'nın da 125 milyon metreküp olduğunu biliyoruz diyen Canpolat, “Bursa'da günlük 425 bin metreküp su tüketilmektedir. İçme suyu barajlarımızdaki doluluk oranı dikkate alındığında ve barajlara herhangi bir su girişi olmaması durumunda Bursa'nın bugün itibarıyla 80 günlük ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunmaktadır.” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş: Bursa Su Şehridir


Evliya Çelebi Bursa sudan ibaret demiştir diyerek sözlerine başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Evliya Çelebi bunu dediğinde 400 sene önce idi ve Bursa’nın nüfusu otuz bindi. Bursa’da bir tane sanayi kuruluşu yoktu. Bugün Bursa’da 18 tane organize sanayi bölgesi, binlerce fabrika var. Geçilen bu 400 senelik süreçte Bursa çok badireler atlattı.” dedi. Su yaşamdır, su hayattır ve susuz yaşamamız mümkün değildir diye sözlerine devam eden Başkan Aktaş, “Bakanlığımız başta olmak üzere ve DSİ’nin verdiği hizmetlerle 2019 yılında son 30 yılın en kurak mevsimini yaşamamıza rağmen biz hiç su kesmedik. Şimdi 2022-2023 itibariyle yine benzeri bir kurak mevsimi yaşıyoruz. Geçen yıla göre yağmurda yüzde 41’lik bir azalma söz konusu. Ona rağmen hala kararlılıkla devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi. Nilüfer barajındaki suyun Doğancı Barajı’na aktarıldığını belirterek, Bursa’da bugüne kadar hiç su kesintisi yapmadıklarını söyleyen Aktaş, biz ülke olarak deprem bölgesiyiz ona göre binalar inşa etmemiz lazım diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bizim meşhur Çınarcık Barajı projemiz var. Fransız bankasıyla anlaştık. Tam 3 milyarlık yatırım yaptık. Bu Bursa’nın gelecek 40 yılı demek.”


İki oturum halinde gerçekleştirilen konferansın BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık moderatörlüğünde yapılan ilk oturumunda Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun, Tarım ve Orman Eski Bakan Yardımcısı ve TOMMB Danışma Kurulu Başkanı İnşaat Y. Müh. Akif Özkaldı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım yenigün, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feza Kararer Su Kaynakları Yönetimi ve Doğal Afetler başlığı altında sel ve kuraklık konuları; Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda BUSKİ Genel Müdürü Güngör Güleç, DSİ Bölge Müdürü Murat Şayan, BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Egemen Aras, İTÜ İnşaat Fakültesi, İTÜ genel Sekreter yardımcısı Doç. Dr. İsmail Dabanlı, ASD GROUP Türken Yazılım Firması Yöneticisi Serhan Aldoğan, TEMA Bursa İl Temsilcisi Şaban Uyar İklim değişikliği “Kuraklık ve Susurluk Havzası Su Kaynakları” başlığı altında ise hükümetler arası iklim değişikliği anlaşmaları, küresel iklim değişikliğine yol açan etkenler, karbondioksit oranındaki artış, insan faaliyetlerinin atmosferde yarattığı etkilerin sonuçları, buzullar, mevcut politikalar ve uygulamalar, iklim değişikliğinin tarıma etkileri, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, ormansızlaşmanın önlenmesi, küresel iklim değişikliği ve Türkiye konuları ele alındı.


22 MART DÜNYA SU GÜNÜ BURSA KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ